Proniuksen luottokumppani Migmen on huoltanut hitsauslaitteita jo yli 25 vuoden ajan. Tälläkin hetkellä Nekalassa Tampereella sijaitseva yritys huoltaa ja myös myy Fronius-laitteita koko Pirkanmaan alueelle ja muuallekin Suomeen. Migmenin huoltorepertuaariin kuuluvat kaikki hitsauslaitteet laseria lukuun ottamatta. ”Plasma, MIG, MAG, TIG – kaikki me hoidamme vakaalla ammattitaidolla”, kertoo Harri Lehtinen, yrityksen pitkäaikainen työntekijä ja nykyinen toimitusjohtaja. “Hyviä koulutuksia on vuosien aikana saatu riittävästi – sekä Froniukselta että joiltain muiltakin merkeiltä.”

Painopiste ennakoivassa huollossa

Harri Lehtisellä on selkeä näkemys siitä miten hitsauslaitteiden huolto on vuosien aikana muuttunut ja hän kiteyttää muutoksen kahteen sanaan: “Standardit ja validointi – niiden mukaanhan me ja asiakkaamme elämme. Kaikki laitteet on kerran vuodessa huollettava ja validointi varmistaa, että laitteet toimivat niin kuin niiden valmistaja on tarkoittanut. Ei siinä paljon hötkyillä.”

Hitsauslaitteiden fyysisiä huoltotoimia ovat yleinen puhdistus ja polttimien sekä muiden kulutusosien ja jäähdytysnesteiden vaihto. Ennakoivan huollon ansiosta ns. tulipalonsammutuksia on Harri Lehtisen mukaan nykyisin todella vähän. “Kuten yksi asiakkaamme kehitystä kuvaili että vähemmän on ollut konepelti pystyssä kun ruvettiin huoltamaan. Toki myös itse hitsauslaitteiden laatu on vuosien aikana parantunut”. Nuo ennakoivan huollon pitstopit – hitsauslaitteiden mercedesten huollot, kuten Harri Fronius-laitteita kutsuu – tehdään pääsääntöisesti onsite eli asiakkaan luona. “Yleensä työnjohto tai omistaja toimii työn tilaajana, ja hitsarit sitten aika usein huutelevat meille omia tarpeitaan kun ollaan paikalla”, Harri Lehtinen kertoo ja jatkaa: ”Totta kai aina joitain hätäisiäkin hommia tulee johtuen meidän asiakkaiden omien asiakkaiden tiukoista aikavaatimuksista. Yleensä ne liittyvät softaan, yksittäisiin komponentteihin, joskus lohkoihin.”

Fronius-laitteissa on huoltoliikettäkin ajateltu

Harri Lehtinen painottaa sitä että huoltoliike saa maahantuojalta jatkuvaa koulutusta, niin kuin Migmen Proniukselta. “Alan luonne on se, että hitsauslaitteet ovat jokaisen merkin omia. Eli on päästävä väylälle, muuten ei homma luonnistu.” Huoltoguruna Harri Lehtinen myös tietää erot eri hitsauslaitemerkkien välillä: “Verrattuna joihinkin toisiin merkkeihin Froniuksen laitteissa menee ennakoivassa perushuollossa selvästi vähemmän aikaa, koska tulevien huoltotoimien linjakkuus on ollut laitteiden yksi suunnittelukriteeri, mitä seikkaa arvostan. Niin sanotusti 16 ruuvia auki ja päästään paineilmalla puhaltamaan pois pöly ja lika – sinänsä helppo mutta tuiki tärkeä toimenpide hitsauslaitteen jäähtymisen ja puolijohteiden keston kannalta.”

Harri Lehtisen mukaan Fronius-laitteissa on huollon kannalta puolellaan toinenkin merkittävä etu: “Laitteiden yhteensopivuus on viety huippuunsa eli samoja piirikortteja voidaan käyttää eritehoisissa laitteissa. Muunmerkkisissä laitteissa näin ei ole vaan kaikissa laitteissa on omat kortit.” Tuon ominaisuuden merkitys on helppo ymmärtää.

Entä miten on hitsauslaitteiden isosti lisääntynyt automatiikka vaikuttanut hitsaajien työhön? “Nuoremman polven hitsaajat osaavat automaation niksit ikään kuin luonnostaan”, Harri Lehtinen toteaa. “Jotkut vanhemmat ehkä taipuvat muutokseen hieman jäykemmin eivätkä heti ota kaikkia uusia ominaisuuksia käyttöön. Toisaalta on myös niin, että työvaiheita jaksotetaan siten että vanhemmat ja kokeneemmat hitsaajat tekevät kappaleen kokoonpanon valmiiksi jonka sitten nuoremmat hitsaajat viimeistelevät. Tuohan ei sinänsä vaikuta meidän eli huoltoliikkeen työhön, mutta on totta kai merkittävää alan kokonaistilannetta arvioitaessa. Niin kuin se että ammattitaitoisista hitsaajista on huutava pula.”